VOLWASSENEN 8u/week :

Volwassenen vanaf 18 jaar zonder vooropleiding kunnen kiezen uit een langlopende studierichting van de zogenaamde '4de graad ':

Al deze opleidingen vinden plaats in de hoofdvestigingsplaats te Arendonk.

Alle volwassenen, ongeacht hun leeftijd, starten in het 1ste leerjaar. Elke opleiding duurt 5 leerjaren; dan volg je 8 lesuren per week (één hele dag of twee halve dagen) en dit gedurende 40 lesweken per schooljaar. Na selectie kan jij je later eventueel nog 2 extra leerjaren verdiepen in de ‘specialisatie’ of doorstromen naar een van onze voortgezette opleidingen.

Als jij jouw opleiding succesvol afrondt, ontvang je afhankelijk van de studierichting een officieel leerbewijs of de beroepskwalificatie. Het ministerie bepaalt daarom dat je elke aparte opleiding maar 1 keer mag volgen in Vlaanderen.

 

VOLWASSENEN 4U/WEEK :

Bij de opleidingen Tekenkunst, Grafiekkunst en Keramiek kan je er ook voor kiezen om slechts 4 lesuren per week (één halve dag) te volgen: énkel ’s avonds of op zaterdagvoormiddag. Je gehele opleiding zal dan 10 leerjaren duren en het inschrijvingsgeld is niet minder. Al deze opleidingen vinden plaats in de hoofdvestigingsplaats te Arendonk.

Het Initiatieatelier is een studierichting van de zogenaamde ‘3de graad voor volwassenen‘ en is speciaal voor leerlingen die nog niet willen kiezen of op zoek zijn naar een breed en divers aanbod. De opleiding duurt 2 leerjaren, je start in het 1ste leerjaar en je volgt 4 lesuren per week (één halve dag). Voor het Initiatieatelier kan je kiezen uit de 2 vestigingsplaatsen: Arendonk of Kasterlee.

 

VOLWASSENEN MÉT ERVARING:

In onze academie bieden we naast de opleidingen voor startende leerlingen, ook studierichtingen aan die al enige ervaring vragen. Jouw leerkrachten zullen je hierbij coachen om een juiste keuze te maken.

  • In onze opleidingen Levend Model schilderen en Projectatelier schilderen kan je starten nadat je de 4de graad van een opleiding Schilderkunst succesvol hebt afgelegd. Ook leerlingen die het Beeldatelier jongeren succesvol hebben beëindigd kunnen rechtstreeks instromen.
  • Voor de opleidingen Levend Model tekenen en Projectatelier tekenen vragen wij 4 jaren ervaring Tekenkunst, GrafiekkunstSchilderkunst of Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst. Ook leerlingen die het Beeldatelier jongeren succesvol hebben beëindigd kunnen rechtstreeks instromen.
  • De voortgezette opleiding Productontwerp Keramiek is voor leerlingen die al ervaring hebben met klei en de basistechnieken goed onder de knie hebben. Het is essentieel dat je al een opleiding Keramiek van 5 jaren gevolgd hebt, bij ons of elders.

Om voor een van onze voortgezette opleidingen in te schrijven neem je best rechtstreeks contact op met het secretariaat.

 

INCLUSIEVE VAKKEN VOOR VOLWASSENEN:

De curricula van onze langlopende studierichtingen voor volwassenen (4de graad) bestaan meestal uit 2 vakken, daar kan je individueel geen keuze in maken. De eerste component is altijd het 'specifiek artistiek atelier'.

  • De tweede component is het verplicht vak "Kunst en Cultuur" in het 2de en het 3de jaar van de opleidingen Schilderkunst, Tekenkunst, Grafiekkunst, Keramiek, Levend Model en Beeldhouwen & Ruimtelijke kunst​.
    Leerlingen volgen dit theoretische vak 2 lesuren om de 14 dagen. Aangezien de actuele inhoud en de wisselende lesinhouden, kan je nooit vrijstelling krijgen voor dit vak.
  • Leerlingen van het Projectatelier mixed-media volgen in hun 2de jaar ook het verplichte vak "Kunst en Cultuur" en krijgen het vak "Kunst- en Cultuurfilosofie" geïntegreerd in het atelier, in het 1ste jaar Specialisatie.
  • Bij de Projectateliers schilderen of tekenen krijgen het vak "Kunst- en Cultuurfilosofie" geïntegreerd in het atelier, in het 4de jaar 4de graad.