Themales 6

Deze eerste themalesreeks van 2023 is van 31 januari tot en met 4 februari:

  • dinsdag 31/01 tem vrijdag 3/02 van 13u30 tot 15u10
  • zaterdag 4/02 van 10u35-12u15

Themalessen zijn altijd live, nooit online en zijn niet te herbekijken.

Alle geïnteresseerde leerlingen zijn welkom in het auditorium van de hoofdvestigingsplaats op de eerste verdieping (lokaalnr. 1.7.L). Je hoeft niet te reserveren.

Ritme in de kunst. Wat is het?

Bij het woord ritme denk je misschien eerst aan muziek of dans. Het tempo, de maat, de beat, … Maar ook in de beeldende kunst is het een essentieel principe: of het nu traag is of snel, gelijkmatig of nerveus, het leidt het oog van de kijker doorheen het kunstwerk.

Ritme is een bepalend gegeven in zowel de schilderkunst, ruimtelijke kunst, fotografie, architectuur als design. Het brengt een ordening in de chaos. Dat kan door een terugkerend element zijn als een patroon, de herhaling van vormen, kleuren, lijnen en details of variaties op een thema. In een cadans, een vloeiing, voorspelbaar of juist niet.

Neem actief deel door jouw inbreng

In deze themales bekijken we verscheiden voorbeelden in de kunst. Daarvoor wordt ook beroep gedaan op jouw inbreng. Wie wil deelnemen brengt een zelfgekozen werk mee dat je ritmisch vindt óf juist iets dat je wel geslaagd vindt maar waarin je het ritme zelf niet kunt achterhalen. We kijken, wisselen van gedachten, analyseren …we zoeken het samen uit.  

Praktisch:

zorg ervoor dat je een afbeelding hebt met grote resolutie. Nadat je op Google je zoekterm hebt ingegeven ga je daarvoor naar Afbeeldingen > Tools > Formaat > Groot of Gemiddeld. Zet de link op een usb-stick om je werk te kunnen tonen aan de groep of onthoud waar je de afbeelding hebt gevonden op het internet zodat we ze vlot kunnen terugvinden op de computer in de aula. Je kan ook een foto die je zelf ergens maakte meebrengen op je stick of een ‘live’ werk.