Themales 2

Naar aanleiding van vorige themales over Antony Gormley die het lichaam als plaats definieert, bekijken we in deze themalesreeks drie kunstenaars voor wie de menselijke gedaante eveneens centraal staat, zij het vanuit een totaal verschillende gedachte: Philip Aguirre y Otegui (B), Juan Muñoz (SP) en Kiki Smith (VS).

Deze tweede themalesreeks van dit schooljaar is van 4 tot en met 8 oktober 2022, elke lesdag:

  • dinsdag, donderdag en vrijdag van 13u30 tot 15u10 (woensdag 5/10 is géén les)
  • zaterdag van 10u35-12u15

Themalessen zijn altijd live, nooit online en zijn niet te herbekijken.

Alle geïnteresseerde leerlingen zijn welkom in het auditorium van de hoofdvestigingsplaats op de eerste verdieping (lokaalnr. 1.7.L). Je hoeft niet te reserveren.

De menselijke gedaante/gedachte

Philip Aguirre y Otegui is een beeldhouwer (maakt ook etsen en houtsneden) die klassieke schoonheid en sociaal engagement met elkaar verbindt. Zijn menselijke figuren zijn gestileerd en toch krachtig, geworteld in de traditie én zeer hedendaags. Aguirre's werk toont een diepe gevoeligheid voor onrecht en vervolging en is een pleidooi voor menselijke waardigheid.

Juan Muñoz (overleed in 2001) noemde zichzelf steevast een verhalenverteller. Zijn installaties bestaan uit figuren iets kleiner dan levensgroot die steeds in relatie staan tot hun omgeving en waarbij de toeschouwer als vanzelf deelneemt aan hun gezelschap.

Kiki Smiths werk handelt over de menselijke conditie in relatie tot de natuurlijke wereld. Het lichaam gevoelig voor kennis, geloof en verhalen. Leven, dood en opstanding zijn thema’s die steeds terugkomen in Smiths installaties, sculpturen en tekeningen.