Themales 10

Deze tiende themalesreeks is van 18 tot 22 april, maar NIET op donderdag 20 april want dan is er de lezing van Johan De Wilde.

  • dinsdag 18/04, woensdag 19/04 en vrijdag 21/04 van 13u30 tot 15u10
  • zaterdag 22/04 van 10u35-12u15

Themalessen zijn altijd live, nooit online en zijn niet te herbekijken.

Alle geïnteresseerde leerlingen zijn welkom in het auditorium van de hoofdvestigingsplaats op de eerste verdieping (lokaalnr. 1.7.L). Je hoeft niet te reserveren.

Het Duits Neo-Expressionisme

Anselm Kiefer

In de jaren tachtig van de 20ste eeuw manifesteert zich een belangrijke heropleving van de schilderkunst: het neo-expressionisme. Het is een figuratieve en emotionele schilderkunst. In Duitsland sprak men ook van ‘Heftige Malerei’ en ‘Die Neue Wilden’.

Anselm Kiefer is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste kunstenaars uit het naoorlogse Duitsland. Zijn indrukwekkende oeuvre bestaat uit installaties, vuistdikke materie-schilderijen en sculpturen. O.a. klei, lood, stro en zonnebloemen behoren tot zijn materiaal. De werken zijn gigantisch. Kiefers zwaar beladen thematiek omhelst het Duits verleden, de grote mythes en het geheugen van de mensheid. Het Leidmotief in zijn werk: elk verval en elke ruïne betekent een nieuw begin, een nieuw leven.