Themales 1

In Museum Voorlinden loopt nog tot 25 september 2022 de overzichtstentoonstelling 'Ground' met het werk van de Britse beeldhouwer Antony Gormley. Een mooie aanleiding om een themales aan deze kunstenaar te wijden.

Deze eerste themalesreeks van dit schooljaar is van 20 tot en met 24 september 2022, elke lesdag:

  • dinsdag - vrijdag van 13u30 tot 15u10
  • zaterdag van 10u35-12u15

Themalessen zijn altijd live, nooit online en zijn niet te herbekijken.

Alle geïnteresseerde leerlingen zijn welkom in het auditorium van de hoofdvestigingsplaats op de eerste verdieping (lokaalnr. 1.7.L). Je hoeft niet te reserveren.

Het lichaam als ruimte

Antony Gormley is bekend om zijn sculpturen die de relatie tussen het menselijk lichaam en de ruimte onderzoeken. Hij ziet het lichaam niet als een ding maar als een plaats en wil graag de toeschouwer betrekken bij een contemplatie over zowel het lichaam als de ruimte die het inneemt. Waar staat de mens ten opzichte van zijn eigen innerlijke ruimte, de natuur en de kosmos? Gormley werkt vaak met afgietsels van zijn eigen lichaam en creëert ook monumentale ruimtevullende installaties die wachten op deelname van de bezoeker. Zijn sculpturen zijn te vinden op verschillende openbare plaatsen over de hele wereld. Angel of the North (1998), een 20 meter hoge stalen sculptuur die uitkijkt over een heuvel in Gateshead, is misschien wel de bekendste en toont een rechtopstaande figuur met een paar uitgestrekte vleugels als armen. Op de Houtribdijk in Lelystad in Nederland kijkt sinds 2010 een stalen hurkende mensfiguur van bijna 26 meter hoog peinzend uit over het Markermeer.

Deze themales wil je een kijk geven op Gormley’s omvangrijke oeuvre, van zijn loden sculpturen uit de jaren ’80 tot zijn meest recente installaties.