SCHILDERKUNST

Leren schilderen is als het aanleren van een nieuwe, vreemde taal. De kennismaking met deze beeldtaal gebeurt in onze opleiding op een methodische, gestructureerde wijze. 

De klassieke schildertechnieken zijn het DNA van de opleiding Schilderkunst. Intensieve waarneming en gedegen vakkennis staan bij aanvang van de studie centraal. We werken met vastomlijnde opdrachten rond vorm, toonwaarden, kleur en compositie, maar geven ook ruimte aan individuele creativiteit en schilderplezier. Deze vaardigheden zijn een prima basis om later een persoonlijke visie en beeldtaal te ontwikkelen. Je hebt geen ervaring nodig om met deze opleiding te starten.

We beginnen met olieverf, daarna komen andere technieken en materialen aan bod. Digitale hulpmiddelen kunnen een ondersteuning zijn om tot een schilderij te komen. Ook het studeren en voorbereiden via het tekenen staan op het programma. Onderwerpen en thema’s zijn ruimtelijke opstellingen, gipsen beelden, het model, portret en het landschap.

Img 1484
Img 4869
Img 4097
Ppvierkant

Naast ‘klassieke’ oefeningen worden er ook opdrachten gegeven waarbij er meer aandacht is voor persoonlijke inbreng en creativiteit. Gedurende onze opleiding van vijf leerjaren (8u per week), zal er stap voor stap meer aandacht gaan naar eigen inzicht en interpretatie van de schildertaal.

Vanaf het begin starten we met een individueel artistiek project, waarin we op zoek gaan naar een persoonlijke beeldtaal. Door het aanleggen van een werkmap, staat niet het resultaat voorop maar wel het onderzoeken, experimenteren en het spelen met beeldmateriaal. Het is een omgeving waarin naar eigen inzicht en gevoel met inhoudelijke thema’s wordt omgegaan.

In de theorielessen Kunst & Cultuur reis je doorheen de wereld van hedendaagse kunsten en zijn geschiedenis. Zo word je bewust van je eigen positie in de kunstwereld en leer je een standpunt te formuleren.

Tijdens de laatste leerjaren van het traject worden de verworven picturale inzichten in een open geest bevraagd. Het groeiproces van de leerling begint bij de eigen leefwereld en gaat de confrontatie aan met diverse artistieke expressievormen, met als einddoel creatieve zelfstandigheid.

Img 2079

SPECIALISATIE

Tegen het einde van de opleiding ben je zodoende aanbeland bij een eigen thema en een persoonlijke en authentieke werkwijze. Na selectie kan jij je eventueel nog 2 jaar extra verdiepen in de ‘specialisatie’, die is opgevat als een soort laboratorium waar de verworven schilderkundige bagage uitgebreid, opengebroken en overstegen kan worden. Door het uitdiepen van vormelijke en inhoudelijke elementen komen de leerlingen tot een eigen invulling van het schilderen. Een verrijkend proces dat leidt tot zelfstandigheid en de ontwikkeling van een persoonlijke en eigenzinnige visie.

 

schilderkunst

HOOFDVESTIGINGSPLAATS ARENDONK

KIES 2 LESMOMENTEN UIT:

Bij Schilderkunst kan jij je eerste dagdeel NIET kiezen op woensdagnamiddag, vrijdagnamiddag of zaterdagnamiddag, als tweede dagdeel kan deze keuze wel gemaakt worden.

Dinsdag 
van 08:45 tot 12:15  of
van 13:30 tot 17:00  of
van 18:30 tot 22:00

Woensdag
van 08:45 tot 12:15  of
van 13:30 tot 17:00 (kan niet als eerste dagdeel)

 

 

Donderdag 
van 08:45 tot 12:15  of
van 13:30 tot 17:00  of
van 18:30 tot 22:00

Vrijdag 
van 08:45 tot 12:15  of
van 13:30 tot 17:00 (kan niet als eerste dagdeel)

Zaterdag
van 08:45 tot 12:15  of
van 13:30 tot 17:00 (kan niet als eerste dagdeel)