Zelfportret Op 52 Jarige Leeftijd Ii


SELECTIE JOHAN HAKKENS

Het Rijksmuseum heeft een oproep gedaan aan kunstenaars om in kader van het Rembrandt jaar een kunstwerk te maken dat geïnspireerd is door Rembrandt met als doel een zomertentoonstelling te organiseren met de geselecteerde werken. Er zijn uiteindelijk bijna 8500 inzendingen ingestuurd waarvan er 600 door waren naar de volgende ronde. In juni moest je je werk naar het Rijksmuseum brengen waar de jury er nog een keer aandachtig naar heeft gekeken en zo zijn er 563 werken overgebleven die worden tentoongesteld van 16 juli t/m 15 september in de Philipsvleugel van het museum.

https://www.rijksmuseum.nl/nl/lang-leve-rembrandt/eindselectie-lang-leve-rembrandt-bekend

Johan Hakkens (Eersel, 1966) schildert en tekent voornamelijk portret en model en heeft een sterke voorkeur voor werken naar waarneming omdat hierdoor het karakter van de persoon dieper kan worden doorgrond en weergegeven. Op jonge leeftijd was ik al erg geïnteresseerd in kunst en muziek en heb uiteindelijk gekozen voor een carrière in de muziek waardoor ik pas op 43 jarige leeftijd ben begonnen met tekenen en schilderen. Ik heb sindsdien lessen en masterclasses gevolgd bij onder andere Robert Liberace, Jeremy Mann en Ben Lustenhouwer en ik ben in juni 2019 met eervolle vermelding afgestudeerd aan de kunstacademie van Arendonk.

Rembrandt is al jaren een inspiratiebron voor mijn werk. In dit zelfportret zijn met name het claire obscure en de lichtval door Rembrandt geïnspireerd. Net zoals één van de zelfportretten van Rembrandt is ook dit zelfportret gemaakt op 52 jarige leeftijd. Kleine knipoog heb ik gemaakt naar Anders Zorn, ook een groot Rembrandt liefhebber, door het Zornpalet (titaanwit, okergeel, rood en zwart) weer te geven op het palet dat ik in mijn hand houd. Mijn eigen schilderij is ook grotendeels met deze kleuren geschilderd alhoewel ik ook spaarzaam wel wat ultramarijn blauw en viridian groen heb gebruikt. Het portret is opgezet in 4 lagen, eerst een doodverf laag en daarna nog 3 lagen in kleur. Deze lagen waren afwisselend transparant en dekkend van karakter.

Ook heb ik een zelfportret gemaakt in de stijl van Holbein. Ik ben van mening dat het onderzoeken van technieken zoals van deze grote meester heel waardevol is voor je eigen proces en technische ontwikkeling. Ook dit portret is opgezet vanuit een doodverf laag en daarna verder uitgewerkt met meerdere dekkende en transparante laagjes olieverf.

 

Selfie Ala Holbein
Yourphoto