KINDEREN en JONGEREN

Kinderen vanaf 6 jaar en jongeren vanaf 12 jaar hebben geen ervaring nodig en zijn elk schooljaar welkom om te starten in het Beeldatelier. Zowel kinderen als jongeren kunnen kiezen uit 2 vestigingsplaatsen: Arendonk of Kasterlee.

  • Kinderen (6-11 jaar) volgen 2 lesuren per week in de zogenaamde 1ste + 2de graad.
  • Jongeren (12-17 jaar) volgen 4 lesuren per week in de 3de graad.

VOLWASSENEN

Volwassenen vanaf 18 jaar moeten kiezen uit een langlopende studierichting van de zogenaamde 4de graad: Schilderkunst, Tekenkunst, Grafiekkunst, Keramiek, Projectatelier mixed-media, Architecturaal Ontwerp of Beeldhouwen & Ruimtelijke kunst. Je hebt hiervoor geen vooropleiding nodig. Al deze opleidingen vinden plaats in de hoofdvestigingsplaats te Arendonk.

Alle volwassenen, ongeacht hun leeftijd, starten in het 1ste leerjaar. Elke opleiding duurt 5 leerjaren, dan volg je 8 lesuren per week (één hele dag of twee halve dagen) en dit gedurende 40 weken per schooljaar.
NIEUW: Bij de studierichtingen Grafiekkunst en Keramiek kan je er ook voor kiezen om slechts 4 lesuren per week de lessen bij te wonen: enkel ’s avonds of op zaterdagvoormiddag. Je gehele opleiding zal dan echter 10 leerjaren duren en het inschrijvingsgeld is niet minder.

Als jij jouw opleiding succesvol afrondt ontvang je een officieel bewijs van de beroepskwalificatie. Het ministerie bepaalt daarom dat je elke aparte opleiding maar 1 keer mag volgen in Vlaanderen.
Na selectie kan jij je later eventueel nog 2 jaar extra verdiepen in de ‘specialisatie’.

VOLWASSENEN MÉT ERVARING

In onze academie bieden we naast de opleidingen voor startende leerlingen, ook studierichtingen aan die al enige ervaring vragen. Jouw leerkrachten zullen je hierbij coachen om een juiste keuze te maken.

  • In onze opleidingen Levend Model focus schilderen en Projectatelier schilderen kan je starten nadat je de eerste 3 jaren van onze opleiding Schilderkunst succesvol hebt afgelegd. Ook leerlingen die het Beeldatelier jongeren succesvol hebben beëindigd kunnen rechtstreeks instromen.
  • Voor de opleidingen Levend Model focus tekenen en Projectatelier tekenen vragen wij 4 jaren ervaring Tekenkunst, Schilderkunst of Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst. Ook leerlingen die het Beeldatelier jongeren succesvol hebben beëindigd kunnen rechtstreeks instromen.

INCLUSIEVE VAKKEN VOOR VOLWASSENEN

De curricula van onze langlopende studierichtingen voor volwassenen (4de graad) bestaan meestal uit 2 vakken, daar kan je individueel geen keuze in maken. De eerste component is altijd het 'specifiek artistiek atelier'.

  • De tweede component is het verplicht vak "Kunst en Cultuur" in het 2de en het 3de jaar van de opleidingen Schilderkunst, Tekenkunst, Grafiekkunst, Keramiek, Levend Model en Beeldhouwen & Ruimtelijke kunst​.
  • Leerlingen van het Projectatelier mixed-media volgen in hun 2de jaar ook het verplichte vak "Kunst en Cultuur" en krijgen het vak "Kunst- en Cultuurfilosofie" geïntegreerd in het atelier, in het 1ste jaar Specialisatie.
  • Bij de Projectateliers schilderen of tekenen volgen de leerlingen in hun 2de jaar het verplichte vak "Kunst en Cultuur" en zullen het vak "Kunst- en Cultuurfilosofie" geïntegreerd krijgen in het atelier, in het 4de jaar 4de graad.

Leerlingen volgen deze theoretische vakken 2 lesuren om de 14 dagen. Aangezien de actuele inhoud en de wisselende lesinhouden, kan je nooit vrijstelling krijgen voor deze vakken.