Eugeen van Mieghem en Jozef Van ruyssevelt in het Jacob smitsmuseum te Mol. Heropening op donderdag 21 mei 2020.

 

Op donderdag 21 mei opent het Jakob Smitsmuseum (Sluis 155a) opnieuw de deuren. Om alles veilig te laten verlopen, moeten mensen vooraf online een afspraak maken op www.jakobsmits.be of via 014 31 74 35. 

En u wordt meteen verwend: er is een tentoonstelling klaar van twee Vlaamse toppers, Eugeen Van Mieghem en Jozef Van Ruyssevelt! Beide tentoonstellingen lopen van 21 mei tot 27 september 2020

- Schatten op zolder :  Eugeen Van Mieghem

In de zomermaanden toont het Jakob Smitsmuseum op de zolderverdieping nooit eerder geëxposeerde tekeningen van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem. Ze komen uit de collectie van Jakob Smits zelf.  Eugeen Van Mieghem, in het Antwerpse schipperskwartier geboren in 1875, heeft praktisch z’n hele leven lang getekend. In 1920 werd hij docent aan de Academie van Antwerpen. Zijn krachtig werk is onlosmakelijk verbonden met de haven, het havenvolk en de landverhuizers die hij rond de herberg van zijn ouders zag komen en gaan. Soms schrijnend, soms beladen met weemoed, altijd raak getypeerd. Het zijn beklijvende beelden die vandaag, in tijden van nieuwe, grote migratiestromen, nog steeds aanspreken.

- Weerspiegeling : Jozef van Ruyssevelt

Jozef Van Ruyssevelt (1941-1985) studeerde schilderkunst en grafiek aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Vanaf 1971 is hij titularis van de etsklas van de Antwerpse Academie, maar hij blijft zich tegelijk concentreren op de eigen expressie. 
Van Ruyssevelt was , net als Jakob Smits , een eigenzinnig en volhardend artiest. Met Smits deelde hij ook de fascinatie voor de werking van het licht.  Voor onze vaste museumbezoekers zal deze tentoonstelling een blij weerzien zijn : in het voorjaar van 2009 was Van Ruyssevelt al eens te gast. Toen een onmiskenbaar succes. De tentoonstelling in 2020 is samengesteld met zelden geziene werken uit privécollecties. Na exposities in Nederland en Parijs is Van Ruyssevelt terug in Vlaanderen, hier bij ons in Mol. 

Raadpleeg hier de website van het Jacob Smitsmuseum voor een bezoek.