Img 9963

OP PENSIOEN             
Marc Hermans

50 jaar verbonden met de Academie, eerst als leerling, later als leerkracht schilderkunst en nog later als directeur. Dat is een gans leven!

Een terugblik op de beginperiode brengt ons naar de oude Academie aan Deroissart. De geuren en geluiden zitten nog vers in ons geheugen. Wat een mooie tijd beleefden we daar samen. De Academie was gekend in de omliggende dorpen en zelfs tot ver over de Nederlandse grens. Nieuwe ateliers werden eigenhandig gebouwd met het lerarenteam, dat was nodig.
De Academie bleef alsmaar groeien. Hier zat zeker jouw enthousiasme en drijfkracht voor iets tussen, samen met dat van de leraren en van het secretariaat.

In 2008 verhuisden we naar ons prachtig gerenoveerde gebouw op de Wampenberg, de voormalige Karel I sigarenfabriek. Mooie, ruime en lichte ateliers, een kapatelier, een groot secretariaat; wat een verademing.
En het stopte niet, in 2017 werd Galerie NZ plechtig geopend. Er werd gesleuteld aan de opleidingen, met een progressieve blik op de toekomst, steeds waakzaam toeziend op behoud van de kwaliteit.

De samenwerking met de gemeente, de bedrijven en het dorpsleven was heel belangrijk. De Academie verzorgde menig project om dit te bevorderen. Denken we maar aan 800 jaar Arendonk, Kunst in’t Veld, de beeldentuin en een toffe speeltuin achter de Academie. De bevolking van Arendonk is welkom op onze school en zo voelden wij ons ook steeds welkom bij jou.

Bedankt Marc voor al je inzet, voor de gekregen kansen en voor de heel fijne samenwerking.

Het zal vreemd aanvoelen op 1 september bij de start van het nieuwe schooljaar.

Geniet van je pensioen en van het leven. Kom zeker nog eens langs.

Het ga je goed!

Collega Mariella Van Gool

EPILOOG

mijn laatste welkomstwoordje in het informatieblad van de Academie

Mijn verhouding met de academie duurt nu precies vijftig jaar, eind juni vier ik mijn gouden jubileum.

Dit heeft mij aangezet tot een gezond besluit: met de bekende gemengde gevoelens neem ik dit jaar afscheid. Gelukkig voelt het veilig en comfortabel om de fakkel te mogen doorgeven aan een zeer gemotiveerde en gedreven opvolger. De nieuwe directeur, Stijn Schauwers, neemt verder in dit blad zelf het woord.

Als dertienjarige leerling startte ik mijn loopbaan in deze academie. Arendonk leek toen het einde van de wereld. Wist ik veel dat dit laatste dorp in Vlaanderen voor mij een start zou zijn, hét begin.

Vele jaren later kreeg deze relatie een professioneel karakter met de aanstelling als leraar schilderen.

Het waren interessante jaren, met af en toe een vruchtbaar pioniersgehalte.

Op mijn zesendertig jaar werden de banden nog een beetje nauwer aangetrokken, de toch al hechte relatie werd een huwelijk, beklonken met de aanstelling als directeur. Deze functie bracht een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Soms een zware last op de schouders, heel vaak een bron van inspiratie en begeestering.

Ik heb écht graag gewerkt voor de academie, ik kon er mijn creativiteit en ondernemingszin botvieren in de beste omstandigheden. Mijn visie en missie werden besproken, soms bekritiseerd, soms gestimuleerd, maar uiteindelijk in consensus uitgedragen door een schitterend team docenten, geconcretiseerd in de verschillende ateliers door talloze enthousiaste leerlingen en bovendien gesteund door een bijzondere gemeente.

Ik ben dankbaar dat ik deze functie zovele jaren heb mogen uitoefenen.
Ook zonder mij was de academie een succesverhaal geweest, maar ik betwijfel of ík zonder de academie Marc Hermans was geworden.

Nu is het mijn moment om terug te keren naar mijn grote liefde, de schilderkunst.

Ik wens jullie allemaal nog zeer veel creatieve jaren!

Academie, het ga je goed,

Marc Hermans directeur Academie Arendonk

Stijn Schauwers

NIEUWE DIRECTEUR

Graag stellen wij jullie onze nieuwe directeur voor. Het lerarenteam, het secretariaat en alle leerlingen heten Stijn van harte welkom in onze Academie.

“Ik heb in het voorjaar de kans gegrepen om de nieuwe directeur te kunnen worden van deze academie, een spannend kantelpunt in mijn carrière. Met mijn ervaring als praktijkassistent aan de universiteit en als interieurarchitect, wandel ik hier met een open blik binnen.

Alles is nieuw voor mij en ik ben nieuw voor jullie. Beide partijen glimlachen. Het voelt letterlijk als een eerste schooldag met een blanco blad in de boekentas. We hebben nog geen geschiedenis met elkaar en dat schept opportuniteiten, die we samen zullen vorm geven.

Elke dag voel ik mij hartelijk ontvangen door jullie allen. We schudden handen, wensen elkaar succes en we leren elkaar beter kennen. Keer op keer groeit zo de zin nog meer. Ik wil jullie dan ook allemaal danken voor deze wederzijdse welkom.

De hartelijkheid in deze academie en gemeente is een troef voor elke (nieuwe) leerling, leraar, medewerker en relatie. Het creëert ruimte tot creatieve ontplooiing in een veilige omgeving.

Ik kijk al uit naar mijn volgende schooldag en wens jullie op mijn beurt allen: hartelijk welkom!”

Stijn Schauwers directeur Academie Arendonk
vanaf 1 september 2019

20 juni 2019 PROCLAMATIE EN AFSCHEIDSFEEST DIRECTEUR MARC HERMANS

27 JUNI 2019 , ZIJN LAATSTE DAG ALS DIRECTEUR MARC HERMANS , SAMEN MET ZIJN TEAM

20190613 145019