Welkom in de afdeling schilderen!

Leren schilderen is als het aanleren van een nieuwe, vreemde taal. De kennismaking met deze beeldtaal gebeurt in onze opleiding op een methodische, gestructureerde wijze. 

De eerste jaren staan in het teken van het bewust en intens leren waarnemen. Vastomlijnde opdrachten gaan in op vorm, perspectief, toonwaarde, kleur en compositie. We beginnen met olieverf. Vanaf het tweede jaar komen andere technieken aan bod. Ook het studeren en voorbereiden via het tekenen staat op het programma. Onderwerpen en thema’s zijn ruimtelijke opstellingen, gipsen beelden, het model, portret en het landschap of fotomateriaal daarvan.

Naast ‘klassieke’ oefeningen worden er ook opdrachten gegeven waarbij er meer aandacht is voor persoonlijke inbreng en creativiteit. Gedurende onze opleiding van vijf jaar zal er stap voor stap meer aandacht gaan naar eigen inzicht en interpretatie van de schildertaal.

 

Img 1484
Img 4090
Img 4097
Img 1485

We vinden vakkennis belangrijk: we behandelen diverse schildertechnieken en de gebruikte materialen en digitale hulpmiddelen als ondersteuning om tot een schilderij te komen.

In het bijhouden van een werkmap vanaf het tweede jaar staat niet het resultaat voorop maar wel het studeren, spelen en experimenteren met beeldmateriaal allerhande. Het is een omgeving waarin naar eigen inzicht en gevoel met beelden wordt omgegaan.

In de lessen kunstbeschouwing reis je door de kunstgeschiedenis en word je geïnformeerd over de stand van zaken in de hedendaagse kunst. Zo word je bewust van je eigen positie in de kunstwereld en leer je een standpunt te formuleren.

In het vierde en vijfde jaar wordt de waarneming maar ook het persoonlijk voorstellingsvermogen de basis om tot een eigen beeld te komen. Je zoekt naar een persoonlijk werkproces en leert via tussenstappen zoals het gebruik van schetsen, voorstudies, nota’s, fotomateriaal en dergelijke een inhoudelijke en vormelijke vertaling te maken van een gegeven. Er wordt gewerkt naar opgelegde opdrachten die in diverse technieken kunnen worden uitgewerkt en die individueler worden begeleid. Er wordt een kritische zin tegenover het eigen werk en interesse in kunst en cultuur verondersteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Img 2079
Img 6762

Werkmap, een rode draad door de opleiding

Op het einde van de Hogere Graad is men zodoende aanbeland bij een eigen thema en een persoonlijke en authentieke werkwijze. Men kan zich dan nog gedurende twee jaar vervolmaken in de Specialisatiegraad. Die is opgevat als een soort laboratorium, waar de verworven schilderkundige bagage uitgebreid, opengebroken en overstegen kan worden. 

Door het uitdiepen van vormelijke en inhoudelijke elementen komen de leerlingen tot een eigen invulling van het schilderen. Een verrijkend proces dat leidt tot zelfstandigheid en de ontwikkeling van een persoonlijke en eigenzinnige visie.

 

Specialisatie schilderkunst

Lesuren schilderkunst

Dinsdag 
van 08:45 tot 12:15u &
van 13:30 tot 17:00u &
van 18:30 tot 22:00u

Woensdag
van 08:45 tot 12:15u &
van 13:30 tot 17:00u

Donderdag 
van 08:45 tot 12:15u &
van 13:30 tot 17:00u                                                                                                      van 18:30 tot 22:00

 

Vrijdag 
van 08:45 tot 12:15u &
van 13:30 tot 17:00u

Zaterdag
van 08:45 tot 12:15u &
van 13:30 tot 17:00u

Zondag 
van 08:45 tot 12:15u